Assalamualaikum...
dah lama nak kongsi resepi ni
resepi cucur jagung versi ku.
resepi yang awalnya dari mak mertuaku..hihih
bahan-bahan
2 tongkol jagung
2 cawan tepung
2 biji bawang
segenggam udang kering@ udang kepal @ ikan bilis
2 sudu tepung jagung
2 sudu besar gula
1/2 sudu besar garam
air secukupnya.
cara-cara:
jagung dipotong halus..
bawang besar di potong bulat-bulat dan nipis.
ikan bilis yang telah direndam ditumbuk acah-acah..
gaulkan gula dan garam didalam jagung yang telah dipotong.gaul sehingga rata.
masukkan ikan bilis yang telah ditumbuk dan bawang besar.gaulkan rata.
masukkan tepung gandum dan tepung jagung,.gaul rata .
setelah itu baru masukkan air secukupnya.gaul rata.
dan sedia untuk digoreng...
selamat mencuba..
selalunya bila saya buat ni ..yang dah masak tu memang x sempat nk diambil gambar..
huhuhu tau-tau dah habis cucurnya...
apa -apa pun ini resepi biasa dari saya.
saja nk berkongsi bersama anda..