Wednesday, June 4, 2014

Sambal kering dr Che Mat Gebu Tiffin biru

Assalamualaikum...
hari ni waktu dok blogwalking saya jupe resepi yang dicari-cari..tq pada che mat .
sudi share resepinya...
resepi ni memang sesuai dimkn bulan pose ni ...
memang best.walawehhh kena buat sebelum remadhan datang ni...
jom kita tgk resepinya..mudah aje
eh..kita layan gambar dlu ni..ni yg che mat buat..sy copy gmbr ni gak..
sbb nk bg nmpk sedap n mengiurkan barula laju-laju nk masak nya..hihihihi...
tq che mat gebu...



BAHAN-BAHANNYA :-)
2 genggam ikan bilis, dibersihkan dan rendam 10 minit
1 keping tempe bersaiz besar (che mat guna tempe bungkus plastik)

3 biji kentang
1/2 camca teh pes asam jawa
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)
5 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
3 biji buah keras, hiris
6 biji cili merah

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Kentang dikupas dan cuci, toskan. Kemudian belah dua dan hiris nipis, goreng dengan api sederhana hingga garing, angkat dan toskan. Tempe dipotong 3, hiris nipis dan goreng hingga garing, angkat dan toskan. Ikan bilis ditoskan dan perah. Kemudian goreng hingga garing, angkat dan tos. Ketepikan.
  2. Dalam alat pengisar (blender), masukkan buah keras, bawang putih dan bawang merah. Kisar hingga halus. Masukkan cili merah dan kisar hingga lumat, tak perlu sampai cili terlalu halus. Ketepikan.
  3. Panaskan 1/2 cawan minyak dalam kuali, tumis bahan2 kisar hingga harum, guna api kecil dan kacau selalu. Masak hingga garing dan naik minyak. Masukkan pes asam jawa, kacau rata dan tambah garam secukup rasa. Masukkan gula (kurang lebih 2 camca besar atau secukup rasa), kacau rata dan masak sekejap.
  4. Tambah tempe goreng, kentang goreng dan ikan bilis goreng tadi. Gaul rata2 dan masak dengan api kecil hingga sambal kering. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Boleh hidangkan....

jom buat dah tengokkan resepinya..mudah aje...sedap..
eh saya lum buat lagi... :)


No comments: